INTÉZZÜK.HU

A magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) alapján vehet igénybe az EGT egy másik tagállamában, illetve Svájcban való átmeneti tartózkodása során orvosilag szükségessé váló ellátásokat. Szerbiában a két állam egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján sürgősségi ellátások vehetők igénybe átmeneti tartózkodás esetén EU-Kártyával. 

Hol tudom kérelmezni az Eu kártyát?

A Kártyát a lakó illetve tartózkodási hely szerint illetékes kormányablakban (IGEN,azonnal kiadja helyben a kártyát, Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Ügyfélszolgálatán, valamint a NEAK adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. 

Mit kell tennie

Európai Egészségbiztosítási Kártyát a Magyarországon biztosított személy személyesen, meghatalmazott útján, írásban, vagy postai úton igényelhet az arra rendszeresített kérelem nyomtatványon a kormányhivatalban és kormányablakban vagy, Ügyfélkapun keresztül.

Postai igényléshez letölthető igénylőlap.

LETÖLTÉS ITT

Postai igénylés esetén az igénylőlap mellé csatolni kell az igénylő személyi igazolvány,lakcím és TAJ kártyájának  fénymásolatát.Kiskorú esetén a szülő okmányait is!!!

Határidők

Amennyiben minden szükséges személyi okmány bemutatásra ill. azok másolata benyújtásra került és az ügyfél jogviszonya is rendezett, azaz nem szükséges jogviszonyrendezést kezdeményezni, a Kártya 8 napon belül kerül kiállításra. Ellenkező esetben, amennyiben hiánypótlás vagy jogviszonyrendezés szükséges, a teljes eljárás max. 60 nap.

Benyújtandó dokumentumok

  • Személyazonosságot igazoló okmány
  • TAJ számot igazoló okmány
  • Kiskorúak esetén: lakcímkártya,
  • rendezetlen jogviszony/jogosultság esetén a fennálló jogviszony/jogosultság hitelt érdemlő módon történő igazolása.

Az ügyfélkapun történő benyújtás esetén nem kell személyazonosító okmányt csatolni a kérelemhez

Fizetési kötelezettség

A kártya térítésmentesen igényelhető, kivéve azon eseteket, ha az okmány megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják, ekkor ugyanis igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni (az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 29. § (1) bekezdése alapján 3000 Ft-ot).

Már van érvényes kártyám,mikor cserélhetem?

Amennyiben, még érvényes kártyával rendelkezünk akkor a lejárat előtt 30 napon belül a még érvényes kártya leadásával lehet új kártyát kapni.Mivel a még érvényes kártyát le kell adni,így ezt csak személyesen vagy postai úton lehet megtenni a kártya leadásával.

Ha nem volt még kártyánk vagy lejárt akkor bármikor igényelhető.

Meddig érvényes a kártya?

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság végéig, de legfeljebb a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes kivéve, ha három éven belül véget érő bezárt biztosítási jogviszony bejegyzéssel rendelkeznek, valamint ha három éven belül betölti a 18. életévét. Ezekben az esetekben az EU kártya érvényességi dátuma a 18. életév betöltésének dátuma vagy a zárt jogviszony utolsó napja lehet (pl.: szociálian rászorult 1 évre kapja a jogosultságot,kártyát a jogosultság vége napig kaphat  ), de az EU Kártya nem adható ki 90 napnál rövidebb időszakra.

Most szűnt meg a jogviszonyom,miért nem kapok kártyát (van 45 napom,nem?

Megszűnt magyarországi jogviszony esetén a jogviszonyban töltött időnek megfelelően jár passzív idő ami alatt még zöld a TAJ kártya,de mint a nevében is benne van ez PASSZÍV.Akkor lehet kérni a kártyát,ha már érvényes,bejelentett AKTÍV jogviszonnyal rendelkezünk.

AZ EU KÁRTYA NEM KÜLFÖLDI MUNKÁHOZ KELL!!!

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága a Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a Kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító kormányhivatalnak

Jogosultság nélkül egy másik tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeiért a szolgáltatást igénybe vevője viseli a felelősséget.

FONTOS!
HA MÉG VAN ÉRVÉNYES EU KÁRTYÁD,NE KÜLDD EL AZ IGÉNYED,MERT ELUTASÍTÁST FOGSZ KAPNI!

30 NAPON BELÜL LEJÁRÓ KÁRTYÁKAT A KÁRTYA LEADÁSÁVAL/POSTÁZÁSÁVAL LEHET CSAK IGÉNYELNI.

ELVESZETT/ELLOPOTT/RONGÁLÓDOTT KÁRTYÁKAT CSAK SZEMÉLYESEN A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES KORMÁNYHIVATAL CSALÁDTÁMOGATÁSI FŐOSZTÁLY TUDJA CSERÉLNI ILLETÉKE 3000FT VAGY KÁRTYAHELYETTESÍTŐ NYOMTATVÁNY IGÉNYELHETŐ DÍJMENTESEN 90 NAP ÉRVÉNYESSÉGI IDŐVEL

ELEKTRONIKUS IGÉNYLÉS

Ügyfélkapun keresztül történő igénylés esetén a

www.magyarorszag.hu

weboldalon bal oldalon a menüben az

EGÉSZSÉGÜGY->

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSAI->

EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA IGÉNYLÉSE

menüpont alatt lehet beküldeni a kérelemet.

Európai Egészségbiztosítási kártya - Eu kártya

Ügyintézés indítása gomb megnyomásával azonosítsa magát az Ügyfélkapu hozzáférési adataival.

Európai Egészségbiztosítási kártya - Eu kártya
Európai Egészségbiztosítási kártya - Eu kártya

AZ IGÉNYLŐ ADATAI

Itt kell annak a személynek az adatait megadni aki az igényt az ügyfélkapu elérhetőségével beküldi.Az ismert adatokat automatikusan kitölti a rendszer.Fontos,hogy kiskorú saját magának nem igényelhet Eu kártyát csak szülő,gondviselő!

2.1. pontban Nyilatkozni kell,hogy saját magának vagy meghatalmazással más részére igényli a kártyát.

A KÁRTYÁRA JOGOSULT ADATAI

Itt kell annak a személynek az adatait megadni akinek a részére szeretnénk a kártyát megigényelni. Saját részre a saját adatainkat kell megadni,gyermekünk vagy más által meghatalmazott személy esetén az ő adatát kell megadni.

A Kérelem benyújtása, kártya átvétele:

Itt kell megadni, hogy ügyfélkapun,postán vagy  személyesen szeretné a kérelmet beadni.

Ügyfélkapun keresztül kéri akkor postai úton érkezik a kártya

Postai úton kéri akkor az elkészült nyomtatványt a lakóhely illetve a tartózkodási cím alapján illetékes vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási Főosztályára kell megküldeni ás a megadott levelezési címre fogják továbbítani a kártyát.

Személyes benyújtás esetén szintén a lakóhely illetve a tartózkodási cím alapján illetékes Kormányablak illetve a  vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási Főosztály ügyfélszolgálatán tudják kérelmezni az EU kártyát.

 

Adatlap teljes kitöltése után felül a menüsorban található BEKÜLDÉS gombra kattintva lehet elküldeni a kérelmet.Hiba esetén a megjelölt mezőben lévő adatokat javítani kell.